Morris Comercials LCV

Denna hemsida uppdateras ej och upphör under våren 2020!

Välkommen till vår nya hemsida:


https://www.austin-morris-wolseley.se/


MORRIS COMMERCIALS LCV

Morris Minor Van

Morris Minor LCV (Light Commercial Vehicle) började tillverkas 1953, och var en 1/4 ton Pick Up/Van. Dock fanns det prototyper redan 1948. Uppbyggnaden var snarlik Oxford MCV, men var naturligtvis mindre. Motorer och prestanda följde i stort sett de "vanliga" Minor, men det fanns skillnader i bakaxelutväxlingar samt motorer; t.ex. så använde Royal Mail i England de svagare 803 cc motorerna långt efter att de slutade användas i Minor. Liksom Oxford Commercial var Minor LCV mer spartanskt utrustade. Stötfångaren fram var kortare och silverlackerad, navkapslar saknades exempelvis på Royal mails bilar (som var en av de största kunderna), sidolisten på motorhuven etc.

På sena LCV kan man hitta Austin emblem på motorhuven. Dessa bilar var identiska med Morris bilarna för övrigt.

Den sista LCV:n tillverkades i februari 1972. Då hade totalt 326627 bilar lämnat bandet i Longbridge, Birmingham.

En del av dessa tillverkades dock i Adderly Park.

Morris Minor Pick Up

Morris J Type (Van)

Morris J Type Van 1950

Morris typ “J Van” visades första gången på 1948 års Commercial Motor show, och de första produktionsmodellerna dök upp hösten 1949. Dessa hade en 3-växlad växellåda kopplad till den 1476 cc sidventilmotorn som också återfanns i Morris Oxford MO, men med en annan förgasare.

Förutom en förändring till hypoidbakaxel efter ca 11,276 byggda bilar, förändrades vanen praktiskt taget inte alls förrän 1957. Det var då den fick BMC: s ”B-motor” med toppventiler samt 4-växlad växellåda, samma som satt i Morris Oxford series II & III m.fl. Dessa bilar blev kända under namnet “JB-vans” eller den Austin-märkta ”101-vans”

Produktionen fortsatte till 1961 (Morris & Austin-bilar räknades samman), med totalt 48620 ex. tillverkade.

Chassinumrena började på 001, och den tidigaste kända bilen I J type registret har nummer J/R 010, registrerad på the Oxford Co-Operative Society den 17 september 1949. Den äldsta ännu rullande bilen har chassinummer J/R 485, och ägs av the Celtic Old Vehicle Owners Club.

Den yngst kända överlevande vanen har chassi nr. 48582, endast 38 tillverkades efter den, som är en GPO planners van och väntar på restaurering.

I Sverige har vi två kända exemplar än så länge, och båda finns med i vår klubb. Se även under Renoveringar & Mektips.

Research: Mike Parry

Morris 1/2 ton Van

Morris Half ton Van 1958

1/2 ton serie III modellerna började tillverkas i september 1956 och fans som Van, Pick-up och chassi-cab för egen påbyggnad.

Dessa modeller är baserade på den billigare Morris Cowley 1500 men har fått kraftigare bromsar och hjulupphängning (samma som Isis).

1/2 ton Morrisarna har dessutom ram bakom hytten istället för självbärande kaross och levererades som standard med hel soffa men med tillval, en eller två lösa stolar istället.

Tillverkningen upphörde oktober 1960 och fick ge plats åt den 1/2 ton modell som delar kaross med Austin.